ας καλωσορίζουμε στην Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση.
Δεν μπορεί να ξεκινήσει μια ομιλία σήμερα χωρίς να κάνει αναφορά στον θάνατο και την προσφυγιά που δημιουργούν οι σημερινοί πόλεμοι. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ μπορούσαν να τους εμποδίσουν, δεν το έκαναν με τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ουκρανία και δεκάδες χιλιάδες στην Γάζα είναι θύματα τους. Θύμα επίσης των πολέμων είναι και το ανθρωπογενές περιβάλλον. Μολύνεται ο αέρας και το έδαφος ενώ ο κίνδυνος μιας ραδιενεργού μόλυνσης σε περίπτωση καταστροφής πυρηνικού αντιδραστήρα θα βάλει σε δοκιμασία ακόμη και την δυνατότητα επιβίωσης του ανθρώπου. Είναι παράλογο αυτό που γίνεται. Δεν μπορεί με τα σημερινά επιστημονικά επιτεύγματα του ανθρώπου να συνεχίζουμε να λύνουμε τις διαφορές μας σκοτώνοντας ο ένας τον άλλο και καταστρέφοντας τον πλανήτη. Όλα αυτά απαιτούν από εμάς να κάνουμε κάτι ως Σύλλογος αλλά και ως απλοί πολίτες ώστε να σταματήσει ο παραλογισμός και να σιγήσουν τα όπλα.
Ο Σύλλογος μετά την Γενική Συνέλευση της 11ης Φεβρουαρίου 2023 και μέχρι σήμερα, συνέχισε να λειτουργεί όπως το Καταστατικό προβλέπει με 9 τακτικές συνεδριάσεις και 2 έκτακτες. Ανταποκριθήκαμε σε όλες τις προσκλήσεις της Δημοτικής Αρχής με την συμμετοχή μας σε διαβουλεύσεις επί Προγραμμάτων, Κανονισμών και σε Πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου. Συγκρουστήκαμε με την Δημοτική Αρχή όταν οι αποφάσεις της θεωρήσαμε ότι χειροτέρευαν την καθημερινότητα στην περιοχή μας και στον Δήμο ενώ στηρίξαμε αποφάσεις που θεωρούσαμε αναγκαίες και ωφέλιμες.
Κορυφαία περίοδος οι Δημοτικές εκλογές. Συναντηθήκαμε με όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις και ζητήσαμε απαντήσεις στα προβλήματα της περιοχής μας. Οι εκλογές τελείωσαν, αναδείχθηκε το νέο Δημοτικό Συμβούλιο και ο νέος Δήμαρχος κ Γ. Μυλωνάκης. Ευχόμαστε σε όλους και όλες που έχουν εκλεγεί, καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο που οι ίδιοι και οι ίδιες ζήτησαν να αναλάβουν και οι πολίτες τους το ανέθεσαν. Τις όποιες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις επέβαλε ο προεκλογικός αγώνας πρέπει να αντικαταστήσει η συνεργασία και η κοινή προσπάθεια για την επίλυση των πολλών και μεγάλων προβλημάτων του Δήμου μας. Το καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα που πριμοδοτεί υπέρμετρα το πρώτο ψηφοδέλτιο και κλέβει έδρες από τα υπόλοιπα δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην ανάγκη συνεργασίας όσων έχουν εκλεγεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Κορυφαίο πρόβλημα του Δήμου μας η υποχρηματοδότηση. Την περίοδο αυτή που έχει αυξηθεί το κόστος όλων των εργασιών και που είναι αναγκαία η αύξηση της κοινωνικής πολιτικής εξ αιτίας της ακρίβειας, ο Δήμος συνεχίζει να παίρνει περίπου το 50% της προ κρίσης χρηματοδότησής του.
Το πρόβλημα της δυσοσμίας
Η περιοχή μας έχει πολλά προβλήματα με κυριότερο την απουσία της Δημοτικής Αρχής και την αντιμετώπισή της από αυτήν ως η πίσω αυλή της Αγίας Παρασκευής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόβλημα της δυσοσμίας. Ταλαιπωρεί αφάνταστα τους κατοίκους και η Δημοτική αρχή αδιαφορεί πλήρως. Βάζει σε κίνδυνο την υγεία μικρών παιδιών και η ηλικιωμένων και το Δημοτικό Συμβούλιο 2 χρόνια τώρα ούτε καν το συζήτησε. Ο Σύλλογος μαζί με την ΕΝΕΒΑΠ απευθύνθηκε πρώτα στον Δήμο, αφού είδαμε πως δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το πρόβλημα, απευθυνθήκαμε στην ΕΥΔΑΠ και αφού δεν ενδιαφέρθηκε και αυτή, προχωρήσαμε σε καταγγελία της ΕΥΔΑΠ στην ΑΡΧΉ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ. Περιμένουμε την αυτοψία των επιθεωρητών της Αρχής. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και ελπίζουμε το νέο Δημοτικό Συμβούλιο και ο νέος Δήμαρχος να το θέσει σε προτεραιότητα.
Η Δυσοσμία αναδύει από τα φρεάτια των ομβρίων και προφανώς οφείλεται στην προβληματική λειτουργία του αποχετευτικού δικτύου. Είτε λόγω των παράνομων συνδέσεων, είτε λόγω του ακατάλληλου ( λόγω μικρής διατομής των αγωγών ) αποχετευτικού δικτύου, είτε για άλλους λόγους το πρόβλημα συνεχίζει να ταλαιπωρεί δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Είναι απόλυτη ανάγκη να γίνει έλεγχος από ειδικούς, να εντοπιστούν οι αιτίες και να αποκατασταθεί η καλή λειτουργία του αποχετευτικού δικτύου. Όλα τα προβλήματα έχουν και τις λύσεις τους, έτσι και αυτό το πρόβλημα θα είχε λυθεί αν η Δημοτική αρχή και η ΕΥΔΑΠ το αντιμετώπιζαν με στοιχειώδη σοβαρότητα.
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ.
Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στο Κέντρο υγείας του Δήμου μας σε συνδυασμό με την αδυναμία της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας να αναζητήσουν την προστασία της υγείας τους στον ιδιωτικό τομέα, δημιουργούν μια επικίνδυνη για την δημόσια υγεία κατάσταση. Ο Δήμος οφείλει να παρέμβει.
Η περιοχή μας είχε 2 Δημοτικά ιατρεία στα Πευκάκια και το Κοντόπευκο για την προληπτική ιατρική και την αγωγή ζωής, που ο Δήμος έκλεισε το 2012 και το 2020 αντίστοιχα. Διεκδικούμε την πλήρη επαναλειτουργία τους
ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ.
Η απόφαση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ να καταργήσει το ελεύθερο παρκινγκ στους σταθμούς Πλακεντίας & Χαλανδρίου και να τα παραδώσει σε ιδιώτες, δημιούργησε αφόρητη κατάσταση στους δρόμους μας. Είναι παράλογο να είναι σχεδόν άδεια τα παρκινγκ της και τα ΙΧ να πλημμυρίζουν τους γύρω δρόμους.
- Ο Δήμος πρέπει να διεκδικήσει την επαναφορά της ελεύθερης στάθμευσης στους χώρους της ΜΕΤΡΟ και παράλληλα να μεριμνήσει για ελεγχόμενη δωρεάν στάθμευση με κάρτα κατοίκου.
- Να γίνει αίτημα του Δήμου η μεταφορά του τερματικού Σταθμού του ΜΕΤΡΟ ( που είναι η Πλακεντίας ) εκτός της πόλης με ταυτόχρονη μεταφορά της αφετηρίας των Αστικών λεωφορείων από το Νομισματοκοπείο και την Πλακεντίας.
- Αστικές συγκοινωνίες Μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα με την χρησιμοποίηση ηλεκτρικών λεωφορείων. Με αξιοπιστία στα δρομολόγια. Στάσεις με οθόνες τηλεματικής και Πινακίδες Ενημέρωσης. Στέγαστρα σε όλες τις στάσεις.
ΠΡΑΣΙΝΟ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ
- H «Αττική Οδός» και η «Aττικό Μετρό» ουδέποτε αποκατέστησαν το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, αναπλάθοντας και φυτεύοντας τα σκεπαστά μέρη της Περιφερειακής Υμηττού και των ελεύθερων χώρων που προέκυψαν από τα έργα τους. Διεκδικούμε με μέριμνα του Δήμου να υποχρεωθούν οι ως άνω εταιρείες σε δενδροφυτεύσεις όλων των διαθέσιμων χώρων της «Αττικό Μετρό και Αττικής οδού».
- Οι πλατείες Μελίνας Μερκούρη, Ιόλα, 3ου Λυκείου, Σ. Πέτρουλα έχουν εγκαταλειφθεί από τον Δήμο στην δε πλατεία Αγίας Τριάδος ξήλωσαν παγκάκια για να βάλει τραπεζοκαθίσματα διπλανή επιχείρηση εστίασης. Ο χώρος που δόθηκε προσωρινά από το 3ο Λύκειο για να γίνει χώρος αναψυχής και άθλησης των κατοίκων μετατράπηκε με ευθύνη της Δημοτικής αρχής σε πάρκο σκύλων με σημαντικές αρνητικές συνέπειες για τους κατοίκους.
- Διεκδικούμε στην Παπάγου, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες απόκτησης από το Υπουργείο Γεωργίας και να χρησιμοποιηθεί ως χώρο πρασίνου. Έως τότε, πρέπει να καλύψει ο δήμος τις ανάγκες κηπουρού για την καθαριότητα του χώρου. Παπαρρηγοπούλου: Να χρησιμοποιηθεί ως χώρος πρασίνου. Δερβενακίων και Τήνου: Χώρος 1,5 στρ, ένα τμήμα είναι του Δήμου. Είναι ανάγκη να χρησιμοποιηθεί ως χώρος πρασίνου και αναψυχής. Τον χώρο διαπερνά μικρό ρέμα μήκους 60 μέτρων γεμάτο σκουπίδια. Γεμάτος μπάζα και σκουπίδια είναι και ο υπόλοιπος χώρος. Τρίγωνο Θάλειας: Είναι ανάγκη να αναπλαστεί, ώστε να αντιπροσωπεύσει την εικόνα της πόλης μας στο πολυσύχναστο αυτό σημείο διέλευσης των πολιτών που χρησιμοποιούν το ΜΕΤΡΟ.
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
- Νέος Κανονισμός Καθαριότητας. Η περιοχή μας έχει εγκαταλειφθεί από την Δημοτική Αρχή και στα θέματα καθαριότητας. Σκουπίδια στους δρόμους, κάδοι άπλυτοι και μισοκατεστραμμένοι, σχάρες ομβρίων γεμάτες σκουπίδια είναι η συνήθης εικόνα στο Κοντόπευκο και τον Παράδεισο. Θεωρούμε την διαχείριση των απορριμμάτων και την καθαριότητα της πόλης αγαθό που οφείλει η Δημοτική αρχή να το προσφέρει δωρεάν σε όλους και να χρηματοδοτείται από τους δημότες ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα. Ως εκ τούτου δεν συμφωνούμε και με τον νέο Κανονισμό καθαριότητας του “πληρώνω όσα πετάω”.
- ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ ΔΗΜΟΥ . Μικρός και ακατάλληλος ο χώρος που βρίσκεται το Αμαξοστάσιο. Άμεσα πρέπει να μεταφερθεί σε άλλο, κατάλληλο χώρο. Μέχρι να γίνει η μετεγκατάσταση να ληφθεί μέριμνα για τους εργαζόμενους και την υγειονομική επάρκεια του χώρου. Το οικόπεδο που ενοικιάστηκε στην Επαμεινώνδα για την αποσυμφόρηση του Αμαξοστασίου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Η ενοικίαση ήταν κακή απόφαση του Δήμου στην οποία είμασταν αντίθετοι και προσπαθήσαμε να πείσουμε την Δημοτική αρχή να μην το νοικιάσει. Η νέα απόφαση του Δήμου για αγορά 3 οικοπέδων στην β ζώνη ΥΜΗΤΤΟΥ, μεταξύ Μεσογείων και Τρικάλων θέλει περισσότερη μελέτη ώστε να μην καταστεί ακόμη μια κακή απόφαση. Σε κάθε περίπτωση η διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής θεωρούμε πως είναι εκ των ουκ άνευ. Είναι απαράδεκτο να μαθαίνουν οι κάτοικοι εκ των υστέρων για την νέα δραστηριότητα του Δήμου στην περιοχή τους.
Βιοκλιματική ανάπλαση
Ένα έργο κόστους εκατομμυρίων ευρώ, που είναι στολίδι για την πόλη μας, το βλέπουμε καθημερινά να φθείρεται. Οι φθορές που δημιουργούνται λόγω της χρήσης (ξερίζωμα δέντρων, σπάσιμο φωτιστικών, παρτέρια λάσπης, κολωνάκια που λείπουν κλπ) δεν έχουν επισκευαστεί μέχρι σήμερα, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες μας. Κάναμε λεπτομερή καταγραφή των προβλημάτων της και τα καταθέσαμε στον Δήμο χωρίς μέχρι τώρα να κάνει κάτι για την συντήρησή της.
ΑΝΑΠΛΑΣΗ Αγίας Τριάδος και Γαρυττού . Παρουσιάζουν εικόνα του τριτοκοσμικού δρόμου, με ανύπαρκτα πεζοδρόμια, με σημεία μείωσης του πλάτους της απαγορευτικά για τη διέλευση των οχημάτων σε δύο λωρίδες και επικίνδυνη για πεζούς. Διεκδικούμε την μονοδρόμηση με ταυτόχρονη ανάπλασή τους.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΗΓΥΡΙ στις Κάτω Γειτονιές. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 11ο «Πανηγύρι στις Κάτω γειτονιές» της Αγίας Παρασκευής, από τον Σύλλογό μας και τον Δήμο Αγίας Παρασκευής. Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε είναι ανάγκη όλοι οι κάτοικοι στο Κοντόπευκο, τον Παράδεισο και τα Πευκάκια, να δυναμώσουμε την συλλογική μας παρουσία, περιφρουρώντας αυτά που έχουμε κατακτήσει και διεκδικώντας αυτά που μας αναλογούν. Η εκδήλωση διακόπηκε από την αστυνομία λόγω καταγγελίας για διατάραξη κοινής ησυχίας χωρίς καμιά προειδοποίηση.
ΙΟΛΑΣ Αποτελεί διεθνές τοπόσημο τέχνης. Διεκδικούμε : 1) Την επιτάχυνση των έργων και την συμμετοχή μέλους του ΔΣ στην σχετική επιτροπή του Δήμου & 2) Η αξιοποίηση του να περιλαμβάνει την κάλυψη των αναγκών πολιτισμού του Παράδεισου και όλης της Αγίας Παρασκευής
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. Σταθήκαμε αλληλέγγυοι – στο μέτρο των δυνατοτήτων μας – σε συλλόγους αλλά και σε κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Πολιτιστικά κέντρα Οι περιοχές μας στερούνται παντελώς οποιουδήποτε χώρου πολιτισμού, καθώς όλες αυτές οι δραστηριότητες (Εργαστήρια Τέχνης, Ωδείο, Θεατρικές ομάδες και λοιποί ανάλογοι χώροι) συσσωρεύονται στις πάνω περιοχές. Υπάρχει παντελής έλλειψη χώρων επικοινωνίας (χώροι συναθροίσεων, στέκια, χώροι στέγασης των τοπικών συλλόγων).
- Διεκδικούμε Πολιτιστικά κέντρα στο Κοντόπευκο, τον Παράδεισο και τα Πευκάκια. Στο Κοντόπευκο να αξιοποιηθεί το κληροδότημα ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ.
- Μεταφορά τμημάτων των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του ΠΑΟΔΑΠ που ήδη λειτουργούν και στις δικές μας περιοχές.
- Συνεργασία του Δήμου με την ΕΡΤ ν’ αναβιώσει ο θεσμός «Summer time» στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου.
- Να κατασκευαστούν από το Δήμο στις πλατείες καλαίσθητες επιφάνειες για τις ανάγκες επικοινωνίας των συλλογικοτήτων της περιοχής μας, που απαιτούν την ανάρτηση του έντυπου υλικού δίχως να ρυπαίνεται το περιβάλλον
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
- Δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι άθλησης για μικρούς και μεγάλους. Οι ελάχιστοι χώροι έχουν δεσμευτεί από τους αθλητικούς συλλόγους. Τα γήπεδα των Σχολείων παραμένουν συνήθως κλειστά καθώς δεν διαθέτουν φύλακα. Διεκδικούμε να ανοίξουν τα γήπεδα των Σχολείων αφού τοποθετηθούν φύλακες και να απελευθερωθούν για τους κατοίκους οι υπάρχοντες χώροι άθλησης έστω για κάποιες ώρες. Επίσης διεκδικούμε να κατασκευαστεί προπονητήριο μηδενικού ενεργειακού αποτυπώματος για τις ανάγκες των αθλητικών ομάδων.
- Φυσιολατρικά Πατήματα. Στηρίξαμε την σημαντική δραστηριότητα της φυσιολατρικής ομάδας του Συλλόγου μας. «Ψυχή» της ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μ. Γαβράς.
- Αθλητικό κέντρο Πευκακίων. Το έργο όπως παρουσιάστηκε δεν έχει χαρακτηριστικά ήπιας ανάπτυξης και περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Αντίθετα, μας δίνει την εικόνα υπερεκμετάλλευσης του διατιθέμενου χώρου, με ελάχιστους χώρους πρασίνου και με υπερανάπτυξη αθλητικών γηπέδων, που παραπέμπει στην δημιουργία ενός υπερτοπικού αθλητικού κέντρου και όχι σε ένα τοπικό αθλητικό κέντρο ήπιων δραστηριοτήτων, φιλικό και συμβατό με το αμιγώς οικιστικό χαρακτήρα της περιοχής.
Συνοικιακά Συμβούλια.
Για πολλούς και σημαντικούς λόγους προτείναμε την συγκρότηση από τον Δήμο μας συνοικιακών συμβουλίων.
«Σκοπός των Συνοικιακών Συμβουλίων είναι η ιεράρχηση, επεξεργασία και προώθηση της λύσης κάθε τοπικού προβλήματος. Τα συνοικιακά συμβούλια είναι λαϊκά αιρετά όργανα που εκλέγονται άμεσα από όλους τους κατοίκους. Με γνώμονα το γενικότερο συμφέρον συμμετέχουν δραστήρια στην εκτέλεση του Δημοτικού προγράμματος και παίρνουν ενεργό μέρος στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της συνοικίας. Τα συνοικιακά συμβούλια ενισχύουν τη Δημοτική Αρχή στους διεκδικητικούς της αγώνες και παλεύουν δίπλα της για την αυτοτέλεια, την ανάπλαση και την εξύψωση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, στο στέριωμα και βάθεμα της δημοκρατίας, την ασφάλεια, την ειρήνη και την κοινωνική πρόοδο και συνοχή, καθώς και τη χρηστή διαχείριση προϋπολογισμένων πόρων όπως στην περίπτωση του συστήματος συμμετοχικού προϋπολογισμού για την ικανοποίηση εκάστοτε των αναγκών της τοπικής κοινωνίας» (από τον Κανονισμό λειτουργίας συνοικιακών συμβουλίων του Δήμου Κηφισιάς).
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του ΥΜΗΤΤΟΥ
Βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την προστασία του Υμηττού. Ο Υμηττός απειλείται από την αυθαίρετη δόμηση, τις καταχρηστικές απαιτήσεις των όμορων Δήμων και την επιχειρηματική κοινότητα. Σε συνεργασία με τους Συλλόγους κατοίκων Αη Γιάννη, Τσακού και Πευκακίων ζητήσαμε από το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Δήμαρχο να συζητηθεί συγκεκριμένη πρόταση για την προστασία του βουνού χωρίς δυστυχώς να γίνει δεκτό το αίτημά μας.
Αγαπητοί συνδημότες και μέλη του Συλλόγου μας.
Ο Σύλλογος ασχολήθηκε και με πολλά άλλα ζητήματα όπως ο έλεγχος του επιπέδου ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, η διανομή της κάρτας πολίτη, η προώθηση προτάσεων μελών μας, η κινητοποίηση κατά του κλεισίματος των ΕΛΤΑ στο Κοντόπευκο και άλλα που για λόγους συντομίας δεν αναπτύσσονται.
Τέλος, όλοι εσείς που μας γνωρίσατε μέσα από διεκδικητικές μας δραστηριότητες, που μεγαλώσατε αυτή την Συλλογικότητα, σας θέλουμε κοντά μας και για τα επόμενα χρόνια. Μέχρι το 2028 για 5 χρόνια θα έχουμε ένα Δημοτικό Συμβούλιο που δεν θα αντιστοιχεί στις απόψεις της πλειοψηφίας των κατοίκων του Δήμου μας. Μόλις 5 χιλιάδες πολίτες στους 40 χιλιάδες εγγεγραμμένους, ψήφισαν την πλειοψηφία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου που θα καταλάβει το 60% των εδρών. Εκ των πραγμάτων δημιουργούνται νέες συνθήκες που απαιτούν μαζικούς και δραστήριους συλλόγους κατοίκων. Ο Παράδεισος και το Κοντόπευκο έχουν τον Σύλλογό τους. Έναν Σύλλογο μαζικό και διεκδικητικό, με όραμα και με προτάσεις για γειτονιές καθαρές, γειτονιές πολιτισμού και αλληλεγγύης. Οι καιροί είναι δύσκολοι και ο Σύλλογός μας αναγκαίος όσο ποτέ άλλοτε.
Με Εκτίμηση
Το Διοικητικό Συμβούλιο